2012. augusztus 31., péntek

Amiről mindenki beszél,avagy A szürke ötven árnyalata - E.L.James


Nagyon nehéz erről a könyvről Spoiler-mentesen írni,és feltehetőleg nem is fogok tudni,úgyhogy mindenki csak saját felelősségre olvassa!!!!

történet:  (van történet??!)
Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad.
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.

értékelés: Nem is tudom hol kezdjem.Talán elöször azt kell megjegyeznem,hogy elég ritkán írok le egy könyvet 30 oldal után.Na,ennek sikerült.Számomra ez a könyv egy erotikus Twilight-fanfic-nak indult,hiszen ilyen, és ehhez hasonló mondatok kerültek bele,amit akár Bellától is olvashattunk volna.
"Kinyitom az ajtót, és bebotorkálok, közben összeakad a lábam, és egy fejessel érkezem az irodába."
"Az, hogy fussak, és közben valami mást csináljak, mondjuk, labdát dobjak vagy pattogtassak,
nem ment. A sportpályán komoly kockázati tényező vagyok." U DON'T SAY Bella?T.T
vagy
"Amikor ujjaink összeérnek, fura bizsergés fut végig a testemen!"
"Lágy a hangja, és valami megmagyarázhatatlan okból elpirulok."
Valami megmagyarázhatatlan okból,na persze....

A fejemet fogtam amikor olyan hihetetlen események történtek,hogy drága Ana szívszélhűdést kapott - igen,ilyen kacifántos szavak is vannak benne,de aztán felvilágosítottak,hogy ez szívrohamot jelent -, szóval szívrohamot kapott amikor meglátta a másik agyafúrt - Irányításmániás - főszereplőnket,Mr.Greyt.

"Amikor átadom neki, az ujjaink egy pillanatra összeérnek, és ismét ott az az áramlat, úgy száguld keresztül  rajtam, mintha elektromos vezetéket markoltam volna. Önkéntelenül is felnyögök, az áramlat eljut a gyomromba, sötét és felderítetlen mélységekbe. Kétségbeesetten igyekszem visszanyerni az egyensúlyomat." 
[What the fuck am i reading?o_o]

Kedves @Fummie a számból vette ki a szót amikor megjegyezte,hogy: "Csak attól, hogy egymáshoz ért a kezük?Sokkoló van a bőre alatt,vagy mi? "
Igen,nekem is ehhez hasonló gondolatok jutottak eszembe.

A következő Twilight klisénk amikor Mr.Grey megmenti Anát a csúnya,nagy biciklis elől.Na azért kicsit jobbat is kitalálhatott volna....
És ehhez hasonló értelmes részek voltak benne,mint például Mr.Grey megjegyzi,hogy Ana tartsa távol magát tőle,és hogy ő őszintén próbálja elijeszteni  magától,de mindezt úgy teszi,hogy közben 10 000 dolláros ajándékokat küldözget neki!

A szülők és a családtagok még a normális karakterek közé tartoztak,bár Ana édesanyja olyan tanácsokkal látja el őt,mint pl: "Ne bízz olyan férfiban, aki tud táncolni."Ilyet se hallottam még...

De ezek igazából még nem is lennének olyan nagy bajok,hiszen tudjuk hogy ez egy Twilight-fanficnek indult,de ami engem teljesen kiütött,az Mr.Grey 'apai' szigora,és büntetései.
A BDSM és az erotikus jelenetek nem igazán zavartak,én elég nyitott vagyok a témában és J.R.Ward írásain is túl vagyok már,bár Christian még Vishious barátunkon is túltesz.Viszont nekem ez a büntetés,és elfenekelés dolgok nagyon nem jöttek be.
Az első száz oldal után olyan gondolatok forogtak a fejemben,hogy: jajj,nem akarok még 400 oldal b*szást olvasni.És azon meg nagyon felkaptam a vizet,hogy a melegséget így kezeli az írónő....

Mint ahogy ezekből érződik,történet nincsen,egyre csak vártam,vártam és vártam,hogy történjen  valami,de nem jött az isteni megváltás.

De most beszéljünk arról amik teszettek:
- A komolyzene,bár a fordító hibáján nagyot néztem.
- Az e-mail-ek nagyon tetszettek,ebben volt fantázia, és külön jót lehetett nevetni azon,hogy még a tárgyban is leveleztek.Ana igazából ezekben a levelekben "viselkedik" normálisan.
- Ahogy már mondtam a vége felé mutatott egy kis javulást amikor kicsit jobban megismerjük Christian sötét múltját.

No,és akkor a fordításról.
Borzalmas.Olyan hibákat vétett a fordító amiket egyszerűen nem lenne szabad és utána még egy interjúban arrogánsan válaszol minden olyan kérdésre,hogy miért ilyen szarul fordított.Hozok egy példát:
"Mit tud tenni utólag egy fordító, ha belefut egy olyan hibába, hogy a népszerű zenekart, a Kings of Leont az Oroszlánkirálynak fordítja? Mr. Grey hallgatja az autóban a zenét, és ez a hiba eléggé zavaró a karakterleírásban. 
Nem gondolom, hogy hibába futottam bele. Ön szerint népszerű zenekar, én még életemben nem hallottam róla. Oroszlánkirály című dal viszont van. Nem azt hallgatta Grey? Nálam azt hallgatta. Azt a bizonyos gennyest.
A fordításhoz kell bizonyos általános műveltség, és kell némi nyomozói hajlam, hogy utána nézzünk dolgoknak. Tallist sem ismertem, de utánanéztem, ahogy sok másnak is. Azt viszont nem lehet elvárni, hogy minden gitárt pengető amerikai fiatalt ismerjek. Aki „népszerű” mondjuk játsszák a rádiók, hallgatják a tizenéves, huszonéves barátaim, barátnőim, azt ismerem."

Nos emellett még olyan szavakat használ a fordításban,hogy basszantyú - ami egy tizenéves száján még kijöhet,de ő egy felnőtt nő!!! -, meg döföl.Ezek a dolgok igazán idegesítettek.

Nem is értem,hogy miért kellett ezt a könyvet így felkapni, és ilyen botrányokat csinálni belőle.
Ha egyszerűen hagyták volna normálisan megjelenni a saját kategóriájában,nem lennének ilyen nagy botrányok,hiszen akkor csak azok olvasták volna el,akiket érdekel a téma,és nyitottak rá,és nekik biztos tetszett volna,de így a nagy felhajtás miatt persze mindenki elolvassa és akik külön ódzkodnak az ilyen könyvektől,azok persze,hogy a sarokba fogják hajítani.

Többen mondták,hogy a következő két rész sokkal jobb lesz,úgyhogy én is reménykedek ebben és tovább fogom olvasni.
Egyébként a filmes jogokat már megvették,de azügyben még nem tudunk semmit,hogy ki fogja játszani a főszerepeket.Robert Pattinsont,és Ian Somerhaldert is sokan ajánlgatják,részemről Matt Bomer lenne a befutó,de Ian-t is el tudom képzelni.

kedvenc idézet: " - Tudod hogy mondják, drágám.Sok békát meg kell csókolnod, mielőtt megtalálod a herceged. 
- Azt hiszem már megcsókoltam a herceget, anya.Remélem nem változik békává."

kedvenc szereplő: -

értékelés: 5/2

kiadó: Ulpius-ház,2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése